Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat


Esteu aquí: Inici Notícies APORTACIONS CONCEPTUALS DEL CONGRÉS DE CONVIVÈNCIA A LA CIUTAT.

APORTACIONS CONCEPTUALS DEL CONGRÉS DE CONVIVÈNCIA A LA CIUTAT.

Els dies 26, 27 i 28 d’abril va realitzar-se el Congrés de Convivència a la Ciutat 2016, que enguany va servir per a reflexionar sobre “l’avui i el demà de la democràcia participativa als municipis”.
APORTACIONS CONCEPTUALS DEL CONGRÉS DE CONVIVÈNCIA A LA CIUTAT.

Toni Puig

Les ponències presentades varen possibilitar el tractament i anàlisi dels contextos de l’associativisme formal i no-formal: la comunicació mitjançant lesTIC; la influència dels lideratges en el funcionament dels col·lectius; els punts d’interacció entre la democràcia representativa i la participativa; etcètera.

Veure imatge

Aportacions conceptuals dels ponents:

 

  • Jaume Magre: “la confiança és la base de la democràcia”; “en els moments actuals és demana més transparència perquè hi ha molta gent que ha perdut la confiança en els polítics”; “cal posar les bases perquè es recuperi la confiança en les institucions”; “les institucions han de saber escoltar els moviments socials, però, a la vegada, els moviments socials han d’entendre que els càrrecs electes i les institucions que representen tenen legitimitat per a governar”.
  • Arnau Monterde: “a l’ADN dels moviments socials del post 15M hi ha la demanda de més democràcia”; “la societat connectada en xarxa revolucionarà la manera de fer política”.
  • Toni Puig: “proposo treballar des de la utopia com a procediment per a fer possible una democràcia més participativa que ens porti a un canvi de civilització política, cultural, social...”; “proposo que als municipis s’implementi un Senat Ciutadà perquè ara toca que els governs siguin col·laboratius i sàpiguen treballar des del diàleg i el pacte”.
  • Alfredo Vega (regidor de l’ajuntament de Terrasa) i Mireia Estefanell (regidora de l’ajuntament de Manresa): “perquè un pressupost participat -o qualsevol altra proposta sorgida d’un procés participatiu- sigui legítim, cal que rebi el recolzament significatiu de la població cridada a decidir”; “el problema actual de la realització de pressupostos participats té a veure amb el seu cost econòmic i en les baixes participacions que rarament superen el 5% de la ciutadania.
  • Fidel Molina: “el model de ciutadania actual ha de saber conjuminar el que és local i el que és global”; “el gran problema de les associacions tradicionals té a veure amb el seu relleu generacional, potser perquè les seves dinàmiques de funcionament no han sabut atreure el jovent: seria bo, doncs, que aquestes fessin un esforç per adaptar-se als nous contextos socials i tecnològics”.
  • Daniel Gabarró: “quantes vegades grans projectes no arriben a bon port a causa que les persones que els lideren no saben administrar correctament els seus egos, no tenen prou intel·ligència emocional per a saber treballar en equip”.
  • Fernando Pindado: “els ajuntaments no poden ser solament una empresa de gestió i de serveis”; “hauríem de parlar menys de participació ciutadana i més de DEMOCRÀCIA, perquè participació és democràcia”; “la participació ciutadana ha de permetre a les persones ser agents de canvi de les polítiques de la seva ciutat”; “el poble ja té el poder...Però l’ha d’exercir en totes les seves dimensions”; “hi ha una relació directa entre la qualitat democràtica de les associacions i la de les institucions de la seva comunitat: si una societat en el seu conjunt no és prou democràtica, tampoc ho seran les seves institucions i associacions”.

 

Donada la gran qualitat de moltes de les aportacions conceptuals recollides durant el congrés, s’estudiarà la possibilitat de fer-ne una edició electrònica per ser consultada al web de Participació Ciutadana de la Paeria.

 

Més informació.

Servei de participació

Correu de contacte

Formulari

Contingut relacionat
File programalosninosdemorelia.pdf

Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació


Àrea de Participació Ciutadana
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 453


Àrea de Drets Civils i Cooperació Internacional
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 457

Horari d'atenció a la ciutadania
de 10:00 a 14:00 hores
de dilluns a divendres.

Inici · Avís legal · Mapa Web

© Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de l'Ajuntament de Lleida.