Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat


Esteu aquí: Inici Notícies GUIA D'ACOLLIDA PER A PERSONES MIGRADES, QUE INCORPORA UNA APLICACIÓ PER A MÒBIL

GUIA D'ACOLLIDA PER A PERSONES MIGRADES, QUE INCORPORA UNA APLICACIÓ PER A MÒBIL

Àngel Ros ha presentat la nova edició de la Guia del Servei d’Acollida Municipal que s’ha editat en català, castellà, anglès, francès, àrab i xinès. El Servei d’Acollida Municipal va atendre 632 persones i va oferir formació en llengua catalana i castellana per a 484 persones.

L’Ajuntament de Lleida ha presentat la nova edició de la Guia d’Acollida a la Ciutat de Lleida que s’ha editat en sis idiomes i que, per primera vegada a Catalunya, incorpora una APP per evitar barreres de comunicació, sigui per raons d’idioma o perquè l’usuari no estigui alfabetitzat.

El material l’han presentat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Joan Santacana; el tinent d’alcalde i regidor de Drets Civils de la Paeria, Joan Gómez, i els autors del disseny i de l'APP de la Guia, Olga Paz (Nomon, turisme cultural) i l'i·lustrador i grafista Josep Maria Cazares, que també ha creat els dibuixos que hi apareixen.

La Guia és una de les principals eines del Servei Municipal d’Acollida, la unitat de l’Ajuntament de Lleida que dóna suport a la incorporació a la ciutat de les persones nouvingudes. Aquestes, reben informació i assessorament, formació sobretot en idiomes però també sobre temes laborals i coneixement de l’entorn així com assistència per a traduccions.

“El Servei Municipal d’Acollida de la Paeria és important perquè és un primer pas que ajuda a que hi hagi una convivència de plena ciutadania. Lleida ha demostrat durant molts anys la seva capacitat d’acollida i per integrar els nouvinguts, un procés que, sovint, és complicat. En l’actualitat, quan baixa l’arribada de persones migrades però quan Lleida se segueix movent en percentatges d’immigració que ronden el 19 per cent, cal continuar fent polítiques”, ha assegurat l’alcalde.

Cursos de català i castellà per a 484 persones

El paer en cap ha destacat que l’Ajuntament de Lleida proporciona tallers de català i de castellà a les persones nouvingudes com a instrument bàsic per a la seva integració. L’any passat, 484 persones van participar en els cursos d’aquests dos idiomes que ofereix la Paeria. En total, el Servei d’Acollida Municipal va atendre 632 consultes d’àmbits diversos. La major part de les quals eren sol·licituds per fer cursos de llengua.

El Servei també ha ofert formació en coneixements de la societat catalana, sobre el món laboral i s’han fet visites guiades per donar a conèixer el patrimoni i la cultura pròpia de Lleida. Així mateix, s’han fet 86 serveis de traduccions i acompanyaments.

Guia en paper i en APP amb disseny clar

La Guia d’Acollida a la Ciutat de Lleida s’ha editat en sis idiomes: català, castellà, anglès, francès, àrab i xinès. El disseny s’ha plantejat amb un estil clar, perquè els usuaris comprenguin de manera fàcil i directa quins serveis han d’utilitzar, on es troben i les formes d’arribar-hi.

Aquest concepte entenedor també s’ha traslladat a l’aplicació per a mòbil, que s’ha estructurat a partir d’uns pictogrames indicadors dels diferents serveis. La finalitat és que tothom pugui comprendre amb facilitat els continguts de la guia i no hi hagi barreres comunicatives, ja sigui per raó d’idioma o perquè l’usuari no estigui alfabetitzat. Des del Servei d’Acollida s’ha indicat que, de vegades, els usuaris no estan alfabetitzats però sí que utilitzen les tecnologies de comunicació.

La Guia s’ha editat conjuntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. El llibret informa sobre:

- Drets i deures de la ciutadania
- Empadronament
- Tràmits d’estrangeria i altres gestions administratives
- Serveis Socials Municipals
- Servei Especialitzat d’Atenció a la Dona
- Serveis per a persones Migrades
- Habitatge
- Treball i Ocupació
- Educació
- Salut
- Seguretat i Protecció de les Persones
- Cultura i lleure
- Associacionisme i participación

El Servei d’Acollida Municipal, depèn de l’Àrea de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida i compta amb tres agents d’acollida, coordinades per una tècnica en polítiques migratòries. El Servei es presta al Centre Cívic del Centre Històric, a la plaça de l'Ereta.


Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació


Àrea de Participació Ciutadana
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 453


Àrea de Drets Civils i Cooperació Internacional
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 457

Horari d'atenció a la ciutadania
de 10:00 a 14:00 hores
de dilluns a divendres.

Inici · Avís legal · Mapa Web

© Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de l'Ajuntament de Lleida.