Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat


Esteu aquí: Inici Serveis Cooperació Cursos i formacions CURS DE COOPERACIÓ INTERNACIONAL EN EL MARC DE MIGRACIONS I DESENVOLUPAMENT (CODESENVOLUPAMENT)

CURS DE COOPERACIÓ INTERNACIONAL EN EL MARC DE MIGRACIONS I DESENVOLUPAMENT (CODESENVOLUPAMENT)

Els actuals fluxos migratoris són, sens dubte, el signe més evident i palpable del fracàs del model de desenvolupament establert a l’àmbit internacional que s’ha imposat als països empobrits. Davant d’aquest fracàs es fa necessari buscar models alternatius que tinguin en compte aspectes que fins ara s’han considerat poc importants a l’hora de posar en marxa projectes de cooperació al desenvolupament: els condicionants culturals, la necessitat de tenir organitzacions viables i fortes al Sud, capaces d’implicar-se en els processos de desenvolupament local, el paper de la immigració en la creació de condicions de vida dignes per a milions de famílies arreu del món, etc. Migracions i Desenvolupament és un model de cooperació que pretén implicar la immigració en el desenvolupament econòmic i social dels països d’origen. Ofereix una alternativa a la cooperació dels estats, que promou projectes macroeconòmics, els resultats dels quals s'allunyen moltes vegades dels interessos directes de les poblacions. Vincular cooperació i immigració permet de treballar amb els propis immigrats en el desenvolupament de les seves societats d’origen. Aquest curs té com a objectiu, la capacitació dels immigrats perquè siguin veritables agents de desenvolupament de llurs comunitats, per una banda, i, per l’altra, pretén oferir oportunitats als actors de la cooperació al Nord per conèixer en directe la realitat del mal anomenat Tercer Món a partir de les experiències dels immigrats.

TEMÀTICA I CONTINGUT DEL CURS

 -        FACTORS DE SUBDESENVOLUPAMENT I MIGRACIONS:  Context econòmic, social i polític dels països d’origen, les causes de l’empobriment. Anàlisi històrica i econòmica de com les societats africanes han arribat a la situació d’empobriment i de dependència en què es troben en l’actualitat. Com afecta l’empobriment a la gènesi i dinàmica dels actuals moviments migratoris Sud-Nord.

-         QÜESTIONS DE GÈNERE:  El paper de la dona en el desenvolupament dels països africans empobrits. El paper de la dona en els projectes de desenvolupament a l'Àfrica.

-         LA COOPERACIÓ AL CODESENVOLUPAMENT: Història de la cooperació. Els diferents tipus de cooperació. Què és la cooperació descentralitzada. Qui participa en la cooperació. Què entenem per desenvolupament. Migracions i Desenvolupament: el paper dels immigrats en la cooperació al desenvolupament. Experiències de projectes de Migracions i Desenvolupament impulsats des de Lleida.

  -          ASSOCIACIONISME: El paper de les associacions als països d’origen, tipologia (econòmiques, socials, culturals, de dones, joves..), models organitzatius i activitats. Les associacions com agents comunitaris i la participació ciutadana. Les formes d’organització de la població immigrada.

 -        TALLERS PRÀCTICS: COM FORMULAR, ENDEGAR I DESENVOLUPAR  UN PROJECTE DE MIGRACIONS  I DESENVOLUPAMENT (CODESENVOLUPAMENT)

migracions2.jpg

 


Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació


Àrea de Participació Ciutadana
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 453


Àrea de Drets Civils i Cooperació Internacional
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 457

Horari d'atenció a la ciutadania
de 10:00 a 14:00 hores
de dilluns a divendres.

Inici · Avís legal · Mapa Web

© Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de l'Ajuntament de Lleida.